You are currently viewing Швидкодія NodeMCU / Lua і використання конкатенації
Lua NodeMCU

Швидкодія NodeMCU / Lua і використання конкатенації

Коли програмуєш на Lua в асинхронному середовищі, потрібно пам’ятати про повільні операції. З нашого досвіду операція конкатенації (об’єднання значень змінних типу string) може виконуватися повільно і при підстановці “на льоту” може давати несподівані і часто негативні результати, що будуть призводити до помилок і зависань контролера, котрі майже неможливо відслідкувати.

Наприклад:

Маємо власну функцію:

Ми написали дуже зручну функцію, адже її параметри дозволяють у дружньому, побітовому вигляді задати значення регістра і передати його по шині I2C у підпорядкований девайс. Це може бути 8-бітне значення кольору світлодіода для новорічної святкової ілюмінації.

Ба більше, все у наведеному коді вірно і буде працювати, поки ви не запустите цю функцію у промислову експлуатацію.

Недолік #1

Експлуатація з робочим навантаженням – ось тоді і почнуться справжні проблеми: система буде в залежності від наявних ресурсів встигати чи не встигати перетворювати ваше число і підставляти його значення, адже в цій частині коду:

відбувається наступна робота:

  1. конкатинація параметрів у текстовий рядок;
  2. текстовий рядок сприймається як двійкове число і перетворюється у десяткове;
  3. строкове значення перетворюється у число типу integer;
  4. підставляється у якості параметра для передачі по шині I2C.

Вручну можна самостійно ввести команду – все наче нормально працює:

За умов великого навантаження і асинхронного виконання коду – ця функція не буде встигати виконуватися і рано чи пізно підвісить весь пристрій. Будьте певні, перевірено!

Недолік #2

Хоча дуже зручно передавати 0/1 як вхідні параметри функції, але зверніть увагу, скільки пам’яті буде зарезервовано під таку функцію? – У вісім разів більше, ніж якщо в якості параметра функції застосовувати готове десяткове чи шістнадцяткове число.

Висновок:

Враховуючи все вищезазначене, рекомендуємо переписати фунцію у такий спосіб:

Це вивільнить купу пам’яті, буде не так зручно, але точно буде працювати за високої частоти викликання функції у процесі роботи пристрою.

Перевірка на практиці

Щоб перевірити, створимо дві функції і запустимо їх на виконання.

Як можна бачити, функція myFunction2 виконується майже у два рази швидше. Звісно, абсолютно точно стверджувати складно, але припустимо, що за всіх інших рівних умов, уповільнення відбувається на етапі обробки параметрів фунції myFunction1, а також під час виконання конкатенації і підстановки у якості параметрів методу i2c.write().

Бажаємо успіхів!