Порівняння: чим відрізняється модуль ESP8266-12 та плата NodeMCU на базі ESP8266-12

Ці два модулі побудовані на основі однакових інтегральних мікросхем і мають однакові технічні характеристики ядра системи, пам’яті та комунікацій.

Рис 1. Модуль ESP8266-12E(F)

Рис 2. Плата NodeMCU на базі ESP8266-12E

Головна відмінність полягає в призначенні модулів:

1. NodeMCU – закінчена плата з усіма необхідними компонентами для вивчення концепції модулів ESP, розробки прикладних апаратного і програмного забезпечення, а ESP8266-12E це модуль для встановлення на плати прикладних пристроїв.

2. Ринок електроніки наповнений рядом різних модулів ESP8266, але ESP8266-12E (і новіша версія ESP8266-12F) однозначно признані найкращими і найбільш функціональними в цьому сімействі.

3. NodeMCU, як інструмент розробника, має:

  • Зручне розміщення пінів з кроком 2,54 мм для підключення інших компонентів і без-паяльного макетування.
  • На платі NodeMCU, на відміну від ESP, встановлений узгоджувач інтерфейсів UART-USB, роз’єм micro USB з інтерфейсом термінала і входом живлення напругою 5 Вольт.
  • Кабелем зв’язку з РС одночасно підключається живлення і забезпечується зв’язок з допоміжними програмами на РС.
  • NodeMCU має на “борту” стабілізатор на мікросхемі 1117 для живлення як власних інтегральних мікросхем, так і зовнішніх компонентів системи через передбачені виходи 3V3, а Модуль ESP живиться від зовнішнього джерела 3V3. Для початку роботи з ESP8266-12E потрібно виконати цілий ряд монтувальних робіт для встановлення цих компонентів.
  • На NodeMCU встановлені дві кнопки RESET і Flash, які використовуються під час прошивок і програмування. Таких кнопок на ESP8266 немає.
  • Світлодіод станів, встановлений на NodeMCU також буває корисний під час програмування. Світлодіод встановлено на пін D4 (GPIO02). Розробник має доступ до цього світлодіода з середовища прошивки NodeMCU засобами мови Lua. Також модуль ESP8266 має ще один вбудований, системний світлодіод в межах саме модуля, але розробник не має до нього доступу. Системний світлодіод блимає під час нормальної роботи контролера, а також світиться постійно, якщо контролер вийшов на циклічну помилку.
  • На NodeMCU встановлені всі необхідні Pull-Up резистори, які апаратно встановлюють логічні рівні GPIO в стан, необхідний для швидкого і успішного старту контролера.
  • NodeMCU і ESP8266 відрізняються позначенням і нумерацією виводів (пін). Ці відмінності показано на Рис 3. Також, для отримання додаткової інформації про піни контролера, рекомендуємо переглянути наш Стандарт планування та застосування пінів за посиланням (https://alterstrategy.com/recommended-pin-use-standard/).
  • NodeMCU ми використовуємо на етапі розробки і макетування. На основі ESP8266-12E ми розробляємо прикладні контролери для керування інтернет речами (IoT), що рекомендуємо і Вам робити.
  • На фрагментах схем 1 і 2, які наведені далі, показані точки підключення живлення і тактової кнопки. Резистори забезпечують необхідні логічні рівні для кнопки, а конденсатори виконують роль захисту від брязкоту кнопок.
  • Про ціни. Вартість модулів в інтернет-торгівлі $1-4. Різниця вартості NodeMCU і ESP8266 на роздрібному ринку України складає близько 30 відсотків.
  • Ми перерахували ряд переваг NodeMCU, але якщо Ви вже відчуваєте себе майстром, виберіть ESP8266-12E. Ваші пристрої будуть дешевшими, компактними, і без надлишкових компонентів.

Рис 3. Відмінності нумерації та позначення пінів модуля ESP8266-12 та плати NodeMCU

В інших наших статтях Ви знайдете поради щодо підключення різних компонентів і модулів до GPIO NodeMCU і ESP8266-12E

Бажаємо Вам успішної творчості.