Про керування і безкоштовні хмарні технології

  • Категорія запису:Колонки

Займаючись інтернетом речей, бачу багато новаторів, що самостійно встановлюють собі засоби побутової автоматизації – всілякі розетки, реле, термостати. У більшості це системи з відкритими протоколами чи навіть з відкритим чи самописним кодом. Для зручності користування, такі пристрої підключають до популярних і безкоштовних хмарних сервісів типу IFTTT та подібних. Або ж такі пристрої підключають до “рідних” хмарних серверів виробника пристрою.
Мотивація проста і зрозуміла – для чого вигадувати велосипед, який вже розробили до нас і дають кататися безкоштовно.
І де тут проблема? – проблема у тому, що всі ці хмарні сервіси знаходяться десь за кордоном, поза межами хоча б якогось впливу на них користувача.
Та і взагалі, у нормальних умовах і проблеми немає, бо як правило, такі послуги надають серйозні компанії з поважною історією і потужною репутацією.

Хіба складно собі уявити, що влада Китаю приймає рішення закрити будь-який трафік до своїх серверів? Або навпаки, Amazon у будь-який момент може отримати заборону уряду США обслуговувати китайські ІоТ проекти.

Але якщо поглянути на турбулентність сучасної геополітики та на те, наскільки щільно це все переплетене з інформаційними технологіями, можна швидко прийти до невтішних висновків.
Хіба складно собі уявити, що влада Китаю приймає рішення закрити будь-який трафік до своїх серверів? Або навпаки, Amazon у будь-який момент може отримати заборону уряду США обслуговувати китайські ІоТ проекти.
На практиці це все може призвести до десятків тисяч розумних розеток, які за одну ніч перетворилися на цеглини. Без належного керування можуть залишитися бойлери гарячого водопостачання, насоси циркуляції, глибинні насоси свердловин, газові та електричні котли опалення.

На практиці це все може призвести до десятків тисяч розумних розеток, які за одну ніч перетворилися на цеглини.

Чим розумніші пристрої, що керують інженерними системами оселі, чим корисніші сценарії керування налаштовано, тим більші ризики отримує споживач за згаданих обставин.
Саме тому, потрібно ретельно вивчати як поведе себе пристрій у тих чи інших умовах. Що буде якщо сервер перестав раптом відповідати? Що буде коли втрачено зв’язок з інтернет? Чи є захист від перегрівання? Чи є захист від зависання і брязкіту контактів? Де саме знаходяться персональні і технологічні дані? Чи вміє пристрій працювати автономно? Чи є місцеве представництво компанії-виробника і сервіс-провайдера?
Автоматизації без керування не буває, а керування не буває без продуманої архітектури, надійних технологій та системних організаційних заходів – навіть у побутових рішеннях.

Джерело: facebook.com/oleksii.yanko.public