Як швидко почати працювати з контролером NodeMCU/ESP8266 з використанням мови програмування Lua для користувачів ОС Microsoft Windows

Скорочена інструкція

Зараз ви знаходитеся на сторінці, що містить скорочений варіант тексту інструкції.

Якщо ви вже маєте досвід програмування подібних контролерів, то скорочений варіант тексту інструкції саме те, що допоможе швидко зорієнтуватися у кроках які ми радимо виконати для налаштування середовища розробки на вашому ПК під керуванням ОС Windows

Докладна інструкція

Ми також радили б перейти за посиланням на сторінку докладної інструкції, що містить додаткові покрокові пояснення, але наразі ми її ще не розробили. Ми працюємо над цим.

UPD від 3.10.2020:

Опубліковані всі розділи докладної інструкції.

Повний зміст докладної інструкції:

  1. Вступ
  2. Необхідні інструменти – читати
  3. Перше підключення та перевірка справності нового модуля ESP8266, або плати NodeMCU – читати
  4. Процедура створення двійкового файлу прошивки – читати
  5. Процедура прошивки нового модуля ESP8266 / NodeMCU – читати
  6. Завантаження і запуск тестового програмного Lua-коду в контролер – читати

Перед початком виконання інструкції, радимо ознайомитися:

Вікі-сторінки з оригінальною документацією на програмні функціональні модулі NodeMCU, які користувач може обрати для своєї прошивки під час її створення за посиланням NodeMCU Documentation Ці модулі буде включено до складу двійкового файлу прошивки типу “firmware.bin”. Вікі розробляється та підтримується спільнотою розробників прошивки NodeMCU і є офіційним першоджерелом.

NodeMCU/ESP8266

Що нам знадобиться:

  1. 15-30 хвилин вільного часу;
  2. ПК чи ноутбук з ОС Windows з доступом до Інтернет;
  3. Обліковий запис з правами адміністратора на вашому комп’ютері;
  4. Контролер NodeMCU/ESP8266 (ESP8266-12) (бажано поцікавитися у продавця, який саме чіп UART-інтерфейсу є на борту обраної вами плати NodeMCU);
  5. Дріт USB <-> microUSB (для приєднання контролера до вашого ПК як під час прошивки, так і програмування, а також у процесі його експлуатації);
  6. Текстовий редактор для написання скриптів Lua (Notepad, Sublime Text, Notepad++, чи інший);
  7. Драйвер віртуального Com-порту (має відповідати чіпу UART-інтерфейсу на NodeMCU);
  8. Спеціальна термінальна програма ESP8266 LuaLoader;
  9. Спеціальний програмний засіб для прошивки контролера (NodeMCU PyFlasher 4.0, або ESP8266 Flasher);
  10. Спеціальний двійковий файл типу (firmware.bin) прошивки NodeMCU що згенеровано на сайті NodeMCU-build.com;
  11. Текстовий файл з текстом першої програми “mytest.lua” з одним рядком коду:

Нумо до роботи:

Крок 1. Встановити в ОС Windows віртуальний драйвер Com-порту. Драйвер повинен відповідати чіпу контролера UART/USB порту на борту NodeMCU. Зазвичай це може бути мікросхема CH340, або CP2102.

Крок 2. Підключити контролер NodeMCU/ESP8266 до USB порту ПК

Підключення контролера NodeMCU/ESP8266 до USB порту ПК

Крок 3. Завантажити з Інтернет та встановити безкоштовну термінальну програму ESP8266 LuaLoader

Крок 4. В термінальній програмі встановити зв’язок з контролером через відповідний Com-порт, до якого його приєднано (призначає ОС Windows, див. Диспетчер Пристроїв). LuaLoader має інтерфейс налаштувань Com-портів, доступ до якого є у меню цієї програми.

Крок 5. Перевірити, чи працює фабрична прошивка ESP8266-12 від компанії-виробника Espressif, шляхом підключення на швидкості 57600 чи 74880 (залежить від початкової прошивки) та вводом команди «АТ» з підтвердженням клавішею Enter з метою отримання відповіді від контролера «ОК».

Крок 6. Якщо відповідь «ОК» від контролера є – дуже добре, ви на вірному шляху: контролер працює, драйвер, кабель та USB-Com-порт працює теж. Виходимо з ESP8266 LuaLoader щоб звільнити комунікаційний порт контролера для виконання процесу прошивки новим програмним середовищем.

Крок 7. Завантажити з Інтернет та встановити  безкоштовну NodeMCU PyFlasher 4.0

Безкоштовна NodeMCU PyFlasher 4.0

Крок 8. Замовити і отримати засобами спеціального сайту NodeMCU-build.com нову прошивку з потрібними вам вбудованими функціональними модулями. Нагадуємо, що з переліком та документацією на модулі можливо ознайомитися на спеціальному сайті за посиланням: NodeMCU Documentation

Крок 9. У програмі для виконання процедури прошивки контролера NodeMCU PyFlasher 4.0 обираємо Com-порт та вказуємо необхідний двійковий файл прошивки штибу “firmware.bin”, переводимо контролер у режим прошивки (для цього затискаємо кнопку Flash на контролері і потім короткочасно натискаємо кнопку Reset, що теж на контролері. І починаємо прошивку. Чекаємо доки процес успішно завершиться. Виходимо з програми прошивки і перевантажуємо наш контролер натисканням на клавішу Reset, або ж вимиканням живлення.

Крок 10. Підключаємо контролер у USB (віртуальний Com-порт) комп’ютера. Запускаємо LuaLoader. Вказуємо у налаштуваннях відповідний ком-порт. Встановлюємо швидкість на порту 115200. І чекаємо повідомлень від нової прошивки. 

Примітка 1. Якщо цього не відбувається, потрібно натиснути ресет і почекати деякий час. Цей момент заслуговує на окрему публікацію, але якщо спрощено, то у залежності від певних умов і обставин, прошивка може запустити автоматичне форматування внутрішньої флеш-пам’яті. 

Найпростіший рецепт – почекати кілька хвилин, і якщо не з’явився рядок системного запрошення до вводу команд, – натиснути Reset ще раз і знову почекати кілька хвилин. 

Примітка 2. Зауважте, що часто натискаючи на ресет, ви можете своїми діями не давати прошивці успішно завершити процес форматування і тому він буде починатися знову. А це не входить у ваші плани.

Крок 11. Засобами LuaLoader завантажуємо у контролер наш тестовий “mytest.lua” і запускаємо його на виконання. Вітаємо, ви почали програмувати контролер NodeMCU на базі ESP8266.